umairahpun nak gosip jugak

umairahpun nak gosip jugak

salam perkenalan

salam perkenalan

CE KLIK...CE KLIK KAT SINI ADA APA YEK....

28 October 2010

hari2 yg mencabar buat cik mairah

dah 3 hari cik mairah aku demam.. tak berapa nak ok, bila malam je panas badan dia naik, semalam en. suami beli kelapa kira malam tadi ok sikitlah.. tidurpun dah boleh tendang2 aku, berputar 360 darjah kira dah ok sikit ler.. kalau demam dia tidur setatik je.. tak pulak 360 darjah. tapi kesian tengok dia tanpa suara, diam..aarggghhhh aku tak boleh kalau tak dengar suara dia satu saatpun, aku nak cik mairah sihat seperti sediakala. 


org2 dulu cakap kalau budak2 demam tandanya nak membesar.. tapi.... laki aku boleh keluarkan ayat power "mairah demam sebab nak tumbuh rambut kot ummi".. ko ni kenapa bang, tak cukup mumaiz tul... mulalah mulut bini ko ni nak bebel macam bontot ayam..


cik mairah lak demam kali ni banyak pulak ragam.. pantang nampak aku mesti suruh aku baring kat sebelah suruh belek muka dia..alahai anak aku ni, sedih aku tengok kau sakit cik mairah.. hope cepat sembuh k, nanti boleh kita balik kampung minggu ni... kalau mairah tak sembuh makanya tak balik ler kg kita minggu ni ye en. suamiku yg chubby...




time ni aku nak sembahyang.. boleh pulak cik mairah si budak demam ni baring kat sejadah menyanyi 'buai laju2 versi pelat dia' bila salah lirik pandang arah aku yg tengah rukuk 'mi..patlah nyi' aku bagai nak pecah perut gelak.. terbatal sembahyang aku.. ko ni demam2 pun sibuk nak menyanyi.

'mamai...kalau ummi lupa sembur air kat kepala jgn lupa sembur sendiri ye' 

nilah keje nye.. tak bantal busuk jadi mangsa anak patung ni jadi mangsa dia berbual2 'yam...yam..dor..dor..mamai mam ni'
(diam-diam, tidur-tidur, mamai demam ni)


ni ler ubat yang ko perlu makan cik mairah, nak makan ubat pun bercinta nasib lah ayah ko pandai putar belit alam nak bagi ko makan ubat, penat menyanyi kena menari pulak si tukang pemberi ubat tu.. nasib ko lah bang ooiii

20 October 2010

melepaskan keluhan

semalam balik keja... aku terkejut kecik sebab ada empat bonggol dibuat di kawasan taman perumahan aku sebab nak elak kereta bawak laju di taman aku. memang aku tak nafikan baik kereta ke, motor ke, basikal ke memang laju kalau lalu lintas taman aku tu nak kejar apapun aku tak tahu.. kadang2 takut nak ajak cik mairah jalan2 beriadah waktu petang. mmmm
jgn tak tahu ada pulak orang komplen bonggol banyaklah... bonggol tinggilah.. habistu yg korang bawak laju2 sape suruh? bodoh ye tak tahu kawasan tu taman perumahan? bodoh ye tak tahu kalau2 ada budak2 main kat situ... bagus gak bonggol tercipta dikawasan  taman aku tu... kakak yg naik kereta persona warna unggu no plat CCD 1947 yang bawak laju bagai orang giler dah tak lalu taman tur... lalu taman belakang lak..heeeee padan muka kau perempuan! macam kau sorang pandai bawak kereta laju2.. nak laju2 pilah litar sepang..cit pooorahaahhh! lepas tu berlagak lak!
kepada pembawa kereta yang ketagih bawak kereta laju2 macam ribut tu padan muka korang, tak dapatlah korang nak tunjuk tera lagi kat taman aku tur kwang..kwang..kwang..

18 October 2010

selamat ulang tahun anakku 17/10/2010

17/10/2010 ahad adalah ulang tahun Nur Hannah Umairah yg ke 2 tahun..mmmm dah besar anak ummi.. 
embah, mak tok, mak long dan maman sanggup datang dari kampung semata2 nak sambut birthday mairah... ummi sangat2 terharu... umairah tiada apa yang boleh ganti kasih sayang ummi dan ayah untuk umairah, umairahlah nyawa ummi dan ayah... 
disaat dikau senyum,menangis,ketawa,merajuk,marah,memberontak,loyar buruk... itulah warna warni dalam hidup ummi dan ayah..kini bila dikau sudah berusia 2 tahun ummi rasa macam sekejap sangat. 
bermacam2 dugaan yg ummi dan ayah hadapi ketika ingin memilikimu dan menanti kehadiranmu dan bila lahirnya dikau Nur Hannah Umairah, hidup ummi dan ayah berubah, satu kehidupan yang amat indah.. biarlah orang nak kata anak ummi ni apa sekalipun hodoh ke, buruk ke, tak comel ke,  yang penting dikau adalah zuriat ummi dan ayah. 

Selamat Hari Jadi Sayangku Nur Hannah Umairah

Ya Allah~
engkau jadikanlah anak aku seorang anak yg soleha,
anak yg sentiasa utamankan keluarga,
anak yg sentiasa sayangkan ummi dan ayah,
anak yg sentiasa hormati org tua,
anak yg sentiasa disayangi dan disenangi oleh keluarga,
anak yg sentiasa dilimpahi dgn rezeki yg baik2,
anak yg sentiasa tabah dgn dugaan yg mendatang,
anak yg berjaya dunia dan akhirat,
amin...ya rabal alamin






tak sangka mak dan opah (pengasuh) sambut birthday mairah juga petang semalam, patutlah mak dan opah bersungguh2 suruh kita semua datang ke rumah opah rupa2nya mereka semua nak sambut birthday mairah, terima kasih mak...terima kasih opah...terima kasih semua...sebab raikan hari jadi mairah..ummi terharu sangat...







Pabila dia belajar sesuatu


jap eh... mai nak pakai sendiri

step 1...kaki mana je yg termasuk dulu

step 2.. masukkan dua kaki 

step 3.. baring sambil angkat kaki, supaya senang sampai punggung

step 4... berdiri supaya seluar berada dikedudukan yg betul

step 5...akhirnya...kau berjaya jua mairah walaupun depan tu nampak tertutup tapi belakang nampak pampers... satu usaha yang bagus anakku...cayok..cayok...


korang tengoklah gelagat cik mairah tatakala bertegas untuk memakai seluarnya sendiri...

13 October 2010

pejam matapun masih boleh cari B***K

B***K tu dalam bahasa jawanyer bantal bacen.. cik mairah dan bantal busuk ibarat irama dan syair..
malam kelmarin mengamuk dalam keadaan mata terpejam sebab mencari bantal bacen yg tercampak entah kemana..




lebih rela cium bantal busuk dari aku... nama bantal busuk cik mairah ni kami panggil 'bubu'

tima tacih

aku just nak ucapkan thanks a lot kat si nurul coz sudi menemankan aku with cik mairah pabila ketiadaan suamiku dirumah..
cik mairahpun enjoy ada kawan sebab acik nurul pandai layan... taklah sangat cik mairah mengingat pada ayah... if nurul tak ada maybe cik mairah berkelana mengingatkan ayah... 

tapi kesian gak nurul kena buli cik mairah je... cik mairah tu mulut bising, loya buruk, main ganas2 abis nurul kena belasah...nasib nurul sabor heeeee


thanks ye dik... sorry kacau hari2 bujang anda...



01 October 2010

tak tentu arah

open house oh open house.. nak habis bulan syawal ni banyak pulak open house... open house bahagian dah tamat dan selesai, open house kementerian pun dah selesai.. maka bulan syawal ni badan makin montel2 sebab tak sempat nak puasa 6, entah bila aku nak buat ni...ishish.. 


Open house Bahagian TW
puteri-puteri gunung ledang sedang bersantap setelah penat membasuh baju di tepi parit
pertandingan kira semut atas meja
makan berdiri bila dah penat duduk
gengster kampung jering... yang paling kecik tu ketua..hikhikhik

Open house Kementerian di INFRA
nurul: Ahmad jomlah kita naik motor ni
Ahmad: apak gilak ko..aku endak ada lesen, mau matik kah kitak. (ye ke...ada bunyi2 mcm sleng sabah tak hihih)
3 versi.. versi anak dara(lela) versi emak ada anak dara(aku) versi mak dara pregnant(kak tie)
kamilah geng..geng..geng bas sekolah..
kat mana2 ada kami... popularlah katakan..
kami juga... gambar ni comey..aku suka..semua manusia dalam pic ni comey dan santek2 belaka...hikhikhik
tak tentu arah

Ayah... KAu Jumpa Gak Jalan PULANg...

Ayah ku pulang dari kota...tet..tet...
Ayah ku belikan keropok... keropok ikan warna merah.
bolehlah ummi bawak pergi ke opis..
pon..pon..pon.. mairah beleter macam bunyi hon..
cepatlah ayah cepat balik...anak daramu dah tentu arah...

Ayah.... akhirnya...dikau yang kucintai jumpa gak jalan pulang setelah mengembara ke beberapa pelusuk negeri menjalankan tugas kerana kerajinanmu itu sebagai penjawat awam...(poyo)...
betapa gembira cik mairah mendengar berita dikau nak pulang abang ooiii tak habis2 suruh bini mu yang agak suku ni ambik handphone suruh call dikau bang ooiiiiii..
dah tak larat nak melayan binimu ni suruh je tunggu sampai dikau bukak pagar... bunyi je kunci pagar dibuka...terus cik mairah jerit "ummi!!!! ayah lik..!ye..ye...ayah lik".. excited cik mairah wey...
terlompat2, terjerit2.... siap cium tangan ayah berpuluh2 kali... sian anak dara dikau bang oii..


akupun ada perasaan rindu gak kat dikau bang... tapi baru je binimu ni sentuh dikau. anak daramu dah marah2.. macam dikau kepunyaan dia seorang.. hikhikhik


dikau tak tahu bang, sebelum kau sampai rumah dia asik2 belek2 gambar dikau kat bingkai gambar tu... macam orang dilamun cinta.. tapi bang aku bersyukur dikau dah balik sebab aku boleh tidur dengan aman, tenteram dan lena.. dan cik mairahpun boleh tidur lena, aman dan tawaduk..tak lagi meracau2 berkelana nak tidur mencium bajumu dan gambarmu.


Aksi2 sebelum menyambut ketibaan Ayah kamu.. penat ummi suruh posing aksi sopan2 tapi sebab dah teruja tunggu ayah nak balik cik mairah posing tak tentu arah..

pandaipun posing jelita-jelita sikit...  adik manis..kasi senyum juga..

suka hati kamulah cik mairah nak posing gaya bebas asal kamu berasa tenang dengan perbuatan kamu itu..hikhik

Akhirnya....malam semalam dikau tidur lena cik mairah.... begitu juga ummi..hehehehehehehe



28 September 2010

majlis kawin kawan kami

majlis berlangsung di ampang, kami datangpun dah lewat pukul 3.00 petang baru sampai... catering dah kemas2 nak balik...mmmmmmmmmmm bosannyer pergi majlis kawin dekat bandar ni cepat nor habis, biasalah buat kat dewan... nama je majlis kawin kawan kami tapi aku tak hambikpun gambor si pengantin tur... tetiba malas nak hambik gambar mereka..so aku hambik gambar pengantin lama ni...


NUkilAn UntUK si AYaH

ayah ~ tatakala dikau tiada dirumah kerana merajinkan diri untuk outstation maka berkelanalah anak dara mu sepanjang tempoh ke'outstation' dirimu...


ayah ~ daku tidur tak lena sebab dikejutkan oleh anak daramu itu..yang meronta2 dan bertalu2 menanyakan akan dirimu...'mi....ayah...nak ayah...' tidurku tidak lena diulit mimpi indah tapi mimpi ngeri... 'manalah ummi nak cari ayah pukul 3 pagi ni umai'...daku sebut macamtu anak daramu dah menangis...adoiyaiiiiiii... satu hal nak pujuk pagi2 buta ni....


ayah ~ betapa dikau tak tahu yang bini mu ini sampai nak terkeluar biji mata melayan perasaan anak dara mu itu kerana tidur tak lena mandi tetap basah... tidurnya tergangu dek kerana tiada bau badan mu yang harum tu disebelah dirinya..


ayah ~ kalau dikau nak tahu, aku balut seluruh badan anak dara mu itu dengan baju yang dikau dah pakai tergantung cantik belakang pintu dengan harapan dia tidur lena... seperti tidak percaya anak daramu itu merelakan bajumu itu dililiti seluruh badan nya... nasib diriku tak pakaikan UN***W**R mu dibadannya biar hilang rindu sikit


ayah ~ sepanjang malam dia merengek..balik2 cium bajumu itu... kalau dikau nak tahu binimu ini rasa macam nak menangis tengok keadaan dia ketika itu... pukul 5 pagi baru anak daramu itu tidur lena... kesian anak dia...


ayah ~ ketahuilah anak daramu itu adalah 'anak ayah' macam mana daku nak buat lagi 3 hari menanti dikau balik dari 'outstation'


ayah ~ bukan daku tak merinduimu juga... tapi daku merinduimu taklah seteruk anak daramu itu... ohhhhhhhh sakit biji mata kurang tidur ayah... binimu dah macam beruang panda pergi ke opis...


ayah ~ sehingga pagi tadi, bila daku bangun dari tidur..bajumu masih dipeluk oleh anak daramu itu... sian anak ayah..dan daku tahu jua dikaupun tidur tak lena sebab tak tengok muka anak daramu sebelum tidur...semalam dikau lambat call daku dah tidur tak ingat dunia..pagi tadi dikau berebut call menanyakan anak daramu jer...daku kau tak tanya yek...ok ke tak? gila ke tak? waras ke tak? dikau memang ayah....hikhikhikhik

24 September 2010

Keadaan Hari Kejadian...

Entah apa aku nak merepek dlm entry kali ni... 
orang ramai dah becerita pasal hari rayerkan. so akupun nak cerita sikitlah rayer aku tahun ni... tahun ni sepatutnya giliran beraya dirumah En. Marjom iaitu bapak akulah tapi tahun ni rayer pertama di rumah mertua aku sebab kakak ipar aku beraya di Sabah rumah mertua dia... aku kesian kat mak mertua aku so akupun ubah jadual rayer pertama dirumah mertua... poyo je aku yek... sama je meriahnyer raya kat mana2, yang penting aku happy, cik mairah happy dan en wan happy...


rayer cuti 12 hari termasuk sabtu, ahad dan hari 1 Malaysia... puas jugalah lama2 kat kampung, lepas rindu gak kat family aku... seronoknya rayer tahun ni bila aku tengok cik mairah dapat banyak duit raya....hohohoho... balik kampung kali ni ramai yang berhati  mulia dan murni menjaga cik mairah... dari adik ipar aku hingga kakak2 aku dan anak2 buah aku semua rajin melayan cik mairah so aku dan suami goyang kaki heheheeeeee, sempat gak main mercun bila ada orang jaga cik mairah tur...


rayer tahun ni jugak dapat pergi rumah kengkawan... kira reunion rayerlah tahun ni...biasalah ketua mestilah laki aku juga yang handle...aku merangkap PA(Pengasuh Anak) heheheeee, ramai gak yang join 12 rumah kitaorg serbu... dari pagi sampai malam... tak ke kengkang dibuatnya... aku dah macam perempuan tak betul melayan kerenah cik mairah yang tak reti duduk diam... habis semua pintu rumah orang dia pergi nak ditutup... dengan semangat yang sakit perut aku teruskan gak aktiviti beraya tur... mana tak sakit perut... minum air gas, kuih macam2 rasa, cerit berit pun ada diwaktu itur... tapi nasib beli pil POCAI... 


malas dah aku nak bercerita macam nenek kebaya... nak tunjuk gamborpun tak banyak mana gambor aku snap.... tengok ajelah gambor2 yang tak tentu arah ni k... 

family mertua aku

posing timur barat

posing paling sopan 

cik mairah yang kecoh bersama lelaki2 yang suka membuli aku

tak dapat buli aku..diaorang buli anak aku...ayah cik mairah pun 2x5 jer

sepupu belah suami aku ler ni... kitaorg je yang dah kawin dulu... 
so diaorg cakap kitaorg dah tua..

aku ke poyo? atau dia?

20 September 2010

~Ainul Mardhiah~

selamat hari raya aku ucapkan kepada semua rakan dan taulan yang aku kasihi dan ingati... raya tahun ni seperti biasa... seronok tengok budak2 kutip duit raya jer... dalam keseronokan itu juga ada berita yang menyedihkan buat aku..

pada 11/9/2010 raya kedua pukul 8.43 pm aku terima SMS dari EO yang dia terima dari En Hadi...

"Assalammualaikum...malam tadi dalam pukul 11, anak saya Ainul Mardhiah telah sampai serunya... dan telah  selamat dikebumikan pagi tadi... sedekahkan al-fatihah, moga rohnya dicucuri rahmat... amin.."

Ya Allah... begitu hebat dugaan yang kau berikan pada En. Hadi... aku jadi sebak..tak keruan terima sms tu... macamana dia dan isteri menghadapi dugaan ini... pada hari raya semua orang bergembira tapi tidak mereka.......... Ya Allah... seandainya ini dugaan buat mereka, kau tabahkanlah hati mereka, murahkan lagi rezeki dan zuriat yang sihat dan sempurna buat En. Hadi dan Isteri..

En. Hadi... tabah dan kuatlah untuk hadapi semua ini... aku sebagai seorang insan yang telah menjadi ibu aku faham perasaan dia tatakala kehilangan anak yang dikasihi...

buat Ainul Mardhiah... dikaulah bidadari syurga yang cantik... semoga dirimu gembira disana dan sentiasa dilindungi dan dikasihi.... aku mengerti semua yang dikau berikan hanyalah sementara...

aku amat mengerti dan aku dapat rasai kesedihan hati ketika ini.. Ya Allah... hanya dikau yang maha mengetahui apa yang dikau lakukan...

Ainul Mardhiah kau seharum kuntuman ditaman syurga...menjadi bidadari yang harum dan wangi...

..............Al-Fatihah...................

24 August 2010

nak kemana tu puan shaun sheep?

seminggu sebelum puasa kami ajak cik mairah jalan2 di zoo negara... biar dia kenal sikit bebinatang2 yg terwujud dalam dunia ni, 3 jam juga dalam zoo tu... letih banget(sangat) nasib belum berpuasa lagi waktu itu..  aku lak malas nak tangkap gambor sebab sibuk tengok binatang ni... sedara aku si kambing pun ada gak dalam zoo...huhuhu




PeSAnaN biLa MeLAwaT ZoO nEGaRa

1. sila bawak stroller untuk anak2 anda sebab kita tak tahu berapa jam di dalam tu...dan kawasan tu terlalu luas... penat nak dukung jer..

2. sila bawak air atau apa2 jelah untuk korang makan bukan untuk bebinatang2 tu yer... kat dalam tu mahal belaka..burger goreng bodoh2 pun RM4.00

3. sila bawak payung kecil, kipas kecil, kipas satay atau seumpamanya... sebab panas dan ada ketikanya hujan... masa aku pi tu hujan sekejap

3. sila pastikan pakai kasut yang sesuai... tak payah pakai kasut tumit tinggi... tak larat nak jalan ooiiii... aku pakai capal pun tak larat nak menapak... lagipun kawasan tu berbukit2

4. sila pastikan datang awal dalam kul 10.00 pagi ker sebab petang takut hujan... nasib hari tu aku pi awal, petang dah mendung giler, angin kuat..macam dalam hutan rimba tau, kesian orang yg datang lambat dapat tengok kejap je...

5. sila pastikan korang beli waffle yg dijual dipintu sebelum keluar dari zoo tu, waffle dia sedap! garing! rangup! coklat+kacang nyer sungguh lazat, rasa lain dari yg lain so special!!!!!!!!!!!!!!.... rugi beli satu... nak masuk balik dah tak boleh... oh waffle zoooooooo... nyum..nyum...