umairahpun nak gosip jugak

umairahpun nak gosip jugak

salam perkenalan

salam perkenalan

CE KLIK...CE KLIK KAT SINI ADA APA YEK....

26 May 2010

Malam YAng MISteri

Story 1
banyak kali juga aku dengar macam ada seseorang lempar barang depan pagar rumah aku... waktu tu pukul 12 malam ke atas..bila selak langsir tak ada nampak apa2..... terdengar pergerakkan kaki di atas bumbung...  sampai kan cik mairah bangun dari tilam dan mencari bunyi tu... tiba dekat dapur terus tunjuk bumbung... apa lagi aku and en. suami hanya berpandangan... apakah cik mairah tahu sesuatu atau nampak sesuatu?mmmmmmm  seram gak..

aku tak nafikan yang aku sensetif terhadap benda2 macam tu... manusia atau tut..... tapi aku lagi takut terhadap manusia.... kalau tut... cuma kacau-kacau je...tapi kalau manusia siap pecah rumah lagi... seram gak..

Story 2
semalam aku terasa sakit-sakit bahagian bawah perut.. mungkin sebab dukung cik mairah yang semakin semangat dan menangis sebab jatuh... malam tu terpaksa call en.suami teman pergi jumpa tukang urut, en. suami masih dalam berkerusus di UNITEN terpaksa keluar jap...nasib dekat boleh dia balik kejap teman aku pi cari tukang urut.
tiba kat rumah tukang urut  orangnya tak ada, pulak tu aku berdiri betul-betul di bawah pokok yang rimbun dan menyeramakn di hadapan rumah tukang urut itu.

dengan perasaan yang hampa aku balik dan sampai dirumah terus solat isyak... sewaktu nak solat tu bilik aku tetiba je berbau harum... bau bunga kemboja...automatik bulu roma aku meremang... cik mairah lak tak nak masuk bilik..malam tu masa tidur cik mairah jadi macam tak tentu arah...akupun rasa lain macam...
apakah cik mairah tahu? terus cakap kat en.suami tak payah balik UNITEN semula tidur kat rumah jelah...temankan aku and cik mairah

Story 3
selalunya lepas maghrib dalam kul 7.30 mlm baru aku mandi sebab masak dulu... mandi baru solat magrib...masa tengah mandi terdengar suara en. suami sedang berbual2 dalam hati terdetik juga 'dah balik ke en. suami ni? selalu pukul 8.00 mlm baru sampai rumah' bila buka pintu bilik air tak ada pun en suami..tengok cik mairah tengah main2 dengan kuda and moomoo..
en.suami pun dah terkena macam aku... dia ingat aku yang bercakap masa dia tengah mandi.. bila dia keluar bilik air dia tanya aku 'Ummi tanya apa tadi?' aku garu kepala jelah...bila masa lak aku bercakap dengan dia...

mak aku pernah cakap... mahluk halus nipun kejadian allah...mahluk ciptaan allah.. kadang2 dia saja kacau-kacau kita... nak berkawan or saje nak bergurau2 manja... kadang2 singgah rumah nak tengok kita buat apa.. cuma jangan takut sangat kat mereka ni...

20 May 2010

Bila hari-hariku membosankan.....

Tak ada apa yang menarik untuk aku buat petang hari kejadian... aku tak tahu nak sakat siapa... nak buat jahatpun malas... hari malas sedunia aku ni... nak snap gambor..handphone aku kamera asik rosak je sejak azali... so pinjam handphone baru kak yati... suka hati akulah kan... aku kan jiran ...kuh..kuh..kuh..




Gambar perempuan tiga suku... aku malas..malas...dan malas... berat tulang..berat punggung..berat otak.. hangin je..mmmm
 to kak tie... terima kasih snap gambor aku yang jelita ni... aku saja nak test handphone baru dia... handphone aku dah patut masuk muzium or arkib...tapi...banyak jasa ooooo...

oh suamiku... bila nak belikan aku handphone baru ni...
oh suamiku... tak simpati ke terhadap isterimu yang tiga suku ni..
oh suamiku... jangan dikau belikan daku public phone sudah..
oh suamiku... blackberry or blueberry pun tak pe...
oh suamiku... jangan dikau berkata 'tunggu anak no.4 baru dapat handphone baru ye ummi'    rasa mau gugur segala kutu-kutu dikepala..

18 May 2010

sakit...sian cik mairah..

semalam 17/5/2010 cik mairah kena cucuk 1 tahun setengah... tak sangka anak dara aku dah melangkah dewasa..kira-kira dalam kelendar cik mairah dah masuk 1 tahun 7 bulan.... wah!!!! cepatnya... datang klinik putrajaya seawal pukul 8 pagi masuk bilik 1 nurse tanya cik mairah dah pandai cakap ke? dah pandai main ke? dan macam-macam benda ler... tapi cik mairah senyum tanpa suara... masa situasi nak keluar dari bilik tu tiba-tiba cik mairah bersuara " mi...jom...lik..!" sambil memegang tombol pintu.. nurse ketawa dengar dia bersuara secara tetiba.

masuk bilik cucuk cik mairah diam je..

ummi: "mai tengok ayah....jangan tengok jarum k"
ayah: 'mai...tengok ni...ayah ada pen...tengok ni....'

cik mairah mendengar arahan...tengok je si ayah... nasib tak menangis...
bila dah selesai..aku cuba test dia berjalan.. cik mairah jalan senget... tergelak aku tengok gelagat dia..macam orang dewasa...

malam tadi... amik cik mairah dari umah pengasuh sampai je rumah terus cari bantal busuk... main kuda kejap... ikut aku ke dapur and last dia cakap "mi...akit.. aki...auw....akit...aki.." sambil menunjuk tempat kaki yang di cucuk...

aku tengok kaki dia..emmmmm sian kaki lebam ler... aku tuam2.."auw...kit lah...ayah...kit lah.."
cari ayah pulak cik mairah ni...ayah balik lambat pulak tu...hmmmm sian cik mairah dan kaki lebamnyer...
malam tadi juga mulutnya tak berhenti mengomel...membebel...sakit kaki..kelakar..kecik2 dah pandai membebel.. tiba2 si ayah bersuara..
"macam ummi...cakap tak berhenti"

tapi yang pasti cik mairah dah semakin membesar...maka semakin besarlah cabaran buat aku dan suami mencorak dan mendidik dia...aku mengharapkan yang terbaik untuk anak aku...insyaallah...

17 May 2010

Lawak serius

Pagi selepas membeli barang keperluan dapur di Pasar NSK Balakong... sepasang suami isteri macho dan cun sedang ligat memerhatikan mesin pengisar ais batu... krek..krek.. bunyi mesin yang dikendalikan oleh seorang mamak india...

ummi : yang.... ais cendol... jom kita minum... awak belanja tau..
ayah : dah agak dah...jomlah... lagipun panas ni...macam best je tengok mamak tu punya peluh!
ummi : pengotor ayah ni...
ayah : mamak cendol kasi dua...minum sini aaaa
mamak : siap..abang...akak kasi duduk dulu..

maka terduduklah pasangan tersebut di bawah sebuah payung bewarna merah...fuh! dah ler panas warna merah lak payung mamak ni....mamak dengan senyum yang menampakkan gigi putihnya menghantar dua mangkuk cendol ke meja mereka.

ummi : bestnyer...dapat minum cendol sejuk ni..tapi tak boleh lawan dengan cendol pontian kan ayah..
ayah : memanglah...mamak pontian tu buat cendol pakai underwear(seluar dalam)

tersembur...semua cendol si isteri..sambil orang di meja disebelah tengok terpingga2... apasal mereka berdua ni? gilo opo?

ummi : ye ke...pakai seluar dalam! pengotor tul mamak tu.. kenapa pakai seluar dalam yah! ieee jangan makan kat situ lagi ..berdosa tul buat makanan macam tu..

penuh emosi si isteri bercakap...si suami gelak sakan...maka si isteri terpingga2

ayah : memanglah dia pakai seluar dalam... kalau tak pakai seluar dalam nanti nampak pulak benda yang tak sepatutnya.juling pulak mata orang beli cendol dia...bukan dia je pakai seluar dalam..ayah pun pakai..apalah ummi ni... poyo tul...
ummi : jahat!....ayah jahat!...wakanabeb...

si isteri menepuk-nepuk bahu si suami tanda perotes... mamak kedai cendol turut tersenyum...macamlah mamak tu tau pasangan tu berbual apa..tapi yang pasti si isteri terkena oleh lawak suami yang loya buruknya terlebih-lebih. ~the end~

14 May 2010

sepemergian ummi ke kursus

10-12 mei 2010 ummi telah meninggalkan ayah with cik mairah kerana mengikuti kursus di KL selama 3 hari 2 malam... tapi setiap malam call ler en ayah and cik mairah tu..lepaskan windu....

hari pertama datang kursus ummi yang demam... demam rindu... tapi ayah and cik mairah steady je... ummi yang terlebih rindu..ngade-ngade je...

hari ketiga ummi balik... ayah amik dari umah kawan and terus amik cik mairah dari umah pengasuh... cik mairah terus menangis peluk ummi..oh! ummi terharu cik mairah rindu ye.... pelukan yang tak mahu lepas...sian anak ummi...

sampai rumah...cik mairah seronok sangat...jerit-jerit..menyanyi... asik peluk and cium ummi je... en ayah sungguh jealous... tapi ummi bangga dengan ayah... ayah pandai dan boleh harap untuk jaga cik mairah... ummi sayang sangat kat ayah... terima kasih sebab bertanggungjawab... ummi yakin ayah boleh buat... sekarang ayah dah buktikan... ayah pandai...ayah best in the world.


ne ummi yah?
ye..ye...ummi nak balik...
emmm....ummi tak balik-balik lagi ke?

mana ummi umairah..isk..isk..isk..

06 May 2010

Entahlah.....

aku tak tahu kenapa bila aku terdengar cerita dari kak tie mengenai pengjagaan kanak-kanak yang tak betul di taska tempat Farish hati aku jadi sebak sangat... kenapa pengasuh kanak-kanak tu jahat tak ada perikemanusiaan... bilalah aku nak ada duit nak tubuhkan taska sendiri.... aku tak sanggup tengok anak-anak manusia terabai di Taska yang bangang!...

aku nak bukak perniagaan sendiri nanti takut ada manusia yang tak puas hati lak dengan aku, cakap aku tiru perniagaan dia... nak jaga hati kawan punya pasal terpaksa aku lupakan hasrat aku tu... nanti cakap aku ganggu bisness dia pulak... entahlah...