umairahpun nak gosip jugak

umairahpun nak gosip jugak

salam perkenalan

salam perkenalan

CE KLIK...CE KLIK KAT SINI ADA APA YEK....

30 June 2010

bandar ICT

kita ronda2 ke bandar ICT yang berwarna warni








banyak lagi gambornyer... tapi aku tengah malas sedunia hari ni nak menguploadkan gambornyer...  kalau pi hari sabtu or ahad memang ramai orang... bergesel2 bahu kalau jalan... tak berapa sesuai nak bawak baby sebab kawasan tu kawasan baru dan banyak debu... masuk parkingpun kabur sebab banyak debu... kitaorg parking tingkat atas sekali..... kalau nak bawak baby kena fikir dulu nak pi or tak lagipun tak berapa banyak sangat lampu2 replika yg cantik2... kalau nak diberi bintang aku bagi 3/5 je...... just nak cuci2 mata ok jer.....

28 June 2010

tunggang dengan selamat

bila naik kuda...sila tunggang dengan selamat... tak kira anda bawak penumpang atau tidak...sila pastikan helmet di ketip dengan selamat... selamat menunggang...

lambat tul ummi ni...cepatlah...

kuda...jap ye... ummi pi solek jap..

baca doa dulu cik mairah...kang nangis lak ayah tak dapat ikut

ye ha.... up...kuda...ye..ha...
where are we going cik mairah?
we go to ladang ummi... terbaik dari ladang...

Maafkan Ummi And Ayah Sayang...

Khamis 24/6/2010 - 26/6/2010 cik mairah kena tahan wad sebab muntah2 and cirit birit... luluhnya hati aku tengok dia yg tak bermaya...tak aktif ...tak kepoh...tak banyak loya buruk seperti selalu.... duduk dalam Hospital Kajang yang low class ni menguji rasa kesabaran aku... dengan servis yang lambat sewaktu di bilik kecemasan... anak aku dah macam orang pengsanpun diaorang buat2 tak nampak... kenapalah kenangan yang sudah lama terjadi kembali... kali ni dah 2 kali cik mairah masuk wad Hospital Kajang... yg pertama sebab jangkitan kuman di paru2 waktu umur dia 3 bulan..... sekarang lain pulak sakitnya... ya allah... tabahkanlah aku dan suami aku hadapi dugaan ini... mungkin ini peringatan dan ujian untuk kami...

hari pertama masuk wad...lemah...panggil namapun tak nak menyahut

hari kedua masuk wad

hari ketiga masuk wad...badan lemah lagi..tidur sepanjang hari

dahlah minggu lepas gak aku berkursus... bila cik mairah jadi macam ni..aku jadi berat hati nak teruskan kursus tu.... cik mairah lagi penting dari segalanya... aku tak sanggup tengok dia terlantar di katil hospital dengan jarum tercucuk ditangan...mendengar rengekan dia menahan sakit... ya allah... hari2 yang menduga ketabahanku.... ingat dah keluar hospital cik mairah dah ok tapi......still sama..hilang semangat, tak nak main...tak nak bercakap... aku nak cik mairah yang dahulu... 




cepatlah sembuh sayang... ummi dan ayah tak sabar nak dengar celoteh mairah lagi... kami rindu Nur Hannah Umairah yang sihat... ummi senantiasa doakan anak ummi cepat sembuh


GAMBAR MASA MAIRAH UMUR 3 BULAN MASUK WAD HOSPITAL KAJANG....




kawan2 doakan cik mairah ummi ni cepat sembuh ye.... minggu ni ummi tak ada semangat nak buat apa2

17 June 2010

Sambal Palembang Ala2 Jawa

Sambal Palembang Ala2 Jawa

ikan bilis satu genggam
cili api 11 biji
bawang merah besar 3 biji
bawang putih 5 ulas
halia seinci
belacan sedikit
air asam
gula
garam

Teknik2 melakukan aksi ni:
~semua bahan2 dikisar kecuali air asam,garam dan gula..
~tumis dalam kuali dengan minyak yg banyak sedikit..goreng hingga garing sedikit...
~dah garing dan naik bau masukkan air asam, garam dan gula..


Bahan2nyer

Bahan2 yg diblender/ditumbuk

dah kena goreng...

dah siap sambal palembang

sambal ni mengambil masa 15 minit memasaknya, dia akan menjadi warna gelap bila menjadi..boleh tahan seminggu kalau simpan di peti ais... sedap makan bersama nasi panas... dan ikan goreng... atau ubi kayu rebus... fuh menyengat rasanyer lagilah time hujan2 kan... 
makanan zaman aku kanak2 dulu... seminggu kami makan sambal palembang dengan nasi or ubi kayu rebus je... dulukan tak mampu nak makan best2...adik beradik ramai so mak rajin buat sambal sedap ni...

singgang ikan kembong + nenas

singgang ikan kembong + nenas

ikan kembong 4 ekor
nenas 1/3
bawang merah
halia
kunyit
daun kunyit
cili padi 3 biji
air asam

teknik2 melakukan aksi ini:
~ikan dibersihkan.... potong nenas sedang2
~tumbuk bawang ,kunyit sikit and halia...panaskan periuk dengan sedikit minyak..tumis sampai naik bau masukkan air asam dan dua cawan air(bergantung banyak mana nak buat kuah)
~masukkan nenas lepas 5 minit masukkan ikan kembong, cili yg diketuk, garam dam gula sedikit.... akhir sekali masukkan daun kunyit..


nenas dan ikan kembong


bahan2 yg ditumis

tara....dah siap untuk di mamam

dulu masa zaman sekolah2 dulu aku rajin masak ni sebab bapak aku suka makan... biasalh masakan kampung...

16 June 2010

Cik Mairah Sudah Bagun

Pagi tadi sedang bersiap2 nak pi kerja tetiba ada orang ketuk pintu... bukak pintu rupa2nyer cik mairah... dengan mata yg terpisat2 memandang aku... 'mi gi work ye' dengan mulut2 senget bercakap........ 'mi...yah ne?' sibuk tanya ayah dia pulak......aku tunjuk pintu bilik air..ayah tengah mandi... biasanya cik mairah jarang bangun pagi2 kalau hantar pi rumah pengasuhpun dia still tidur lagi tapi pagi tadi terajin lak nak bangun pagi
aku gelak tengok cik mairah jalan huyu hayang sambil gosok mata panjat katil untuk baring tengok aku bersiap... pandai dah anak ummi ni...

membelek buku ayah yang tak habis2 dibaca...

malu muka bangun tidor kena snap

kekadang... naluri hati ibu aku ni...terlalu sensetif...nak menitis air mata je tanpa sebab bila tengok cik mairah.. aku terlalu sayangkan dia..terlalu sangat... begini rupanya rasa tatakala bila diri sendiri menjadi ibu..

Terung bakar Ala2 Jawa

Terung Bakar Ala2 Jawa...

Terung beberapa batang yg anda suke
Lada kering
bawang merah besar
bawang putih
halia
ikan bilis
garam
air asam jawa
gula

Teknik-teknik melakukan aksinya..

~basuh terung belah dua..susun atas loyang
~tumbuk bawang merah,bawang putih,halia and ikan bilis
~bahan tumbuk tu masuk dalam mangkuk and bancuhkan air asam dan masukkan garam, gula... kacau2 and tabur atas terung tadi and bakar...tabur bawang potong atasnyer k...biar aura dia naik... atau masukkan dalam kuali letak air sikit tutup...untuk beberapa minit


bahan2 yg ditumbuk k..

Terung...yang telah dicurahkan bahan2 tumbukan itu...

hari ni pembantu tak ada sebab dia sibuk bermain kuda...
suruh jaga ovenpun tak mau... pembantu malas hari tersebut

buat muka tak tahu je... hari2 tengok upin&ipin... mukapun dah sama macam upin&ipin...ummi suruh tolong cik mairah hadiahkan dengan jelingan mata..

Aroma Terapi

rasa tenang bila tengok dia tidur.... hati yang sakit ada penawar... kadang2 teringin kembali ke zaman kecil2 dahulu...hidup yang tak ada masalah sentiasa disayangi dan dilindungi...






en suami cakap cik mairah tidur macam muka aku... ye ke? mmmmm

15 June 2010

Binatang belaan bapak mertuaku

minggu lepas balik kampung.... bapak mertua ku yg tercintun telah menunjukkan kolam ikan kelinya yang baru di bina... wah !!!! aku teruju siot.... anak2 ikan keli sebanyak 1000 ekor... fuh bergaduh2 nak makan...

tengah tunggu makanan...

segmen beri makan

time makan..nyum..nyum... fuh..rasa ayam goreng dedak ni..

pembantu bapak mertuaku... tengah cuti sem so si mamat ini membantu memberi makan...


Mari Kita Shopping

One Droop Perfeum

For Women RM40.00

For Men RM40.00

White For Men Celebrity RM45.00
Pink For Women Celebrity RM45.00



Kosmetik MAC


Lipstik MAC  RM25.00

No 05

No 21

No 17

No 12

No 11

No A11

Compact powder with foundatin RM35.00

Blusher pink RM30.00

Eye Shadow 14 colour RM40.00

Eye Shadow 12 colour RM35.00

Harga boleh dirunding secara baik dan secara matang.. berminat sila hubungi saya and cari saya k..