umairahpun nak gosip jugak

umairahpun nak gosip jugak

salam perkenalan

salam perkenalan

CE KLIK...CE KLIK KAT SINI ADA APA YEK....

24 August 2010

nak kemana tu puan shaun sheep?

seminggu sebelum puasa kami ajak cik mairah jalan2 di zoo negara... biar dia kenal sikit bebinatang2 yg terwujud dalam dunia ni, 3 jam juga dalam zoo tu... letih banget(sangat) nasib belum berpuasa lagi waktu itu..  aku lak malas nak tangkap gambor sebab sibuk tengok binatang ni... sedara aku si kambing pun ada gak dalam zoo...huhuhu




PeSAnaN biLa MeLAwaT ZoO nEGaRa

1. sila bawak stroller untuk anak2 anda sebab kita tak tahu berapa jam di dalam tu...dan kawasan tu terlalu luas... penat nak dukung jer..

2. sila bawak air atau apa2 jelah untuk korang makan bukan untuk bebinatang2 tu yer... kat dalam tu mahal belaka..burger goreng bodoh2 pun RM4.00

3. sila bawak payung kecil, kipas kecil, kipas satay atau seumpamanya... sebab panas dan ada ketikanya hujan... masa aku pi tu hujan sekejap

3. sila pastikan pakai kasut yang sesuai... tak payah pakai kasut tumit tinggi... tak larat nak jalan ooiiii... aku pakai capal pun tak larat nak menapak... lagipun kawasan tu berbukit2

4. sila pastikan datang awal dalam kul 10.00 pagi ker sebab petang takut hujan... nasib hari tu aku pi awal, petang dah mendung giler, angin kuat..macam dalam hutan rimba tau, kesian orang yg datang lambat dapat tengok kejap je...

5. sila pastikan korang beli waffle yg dijual dipintu sebelum keluar dari zoo tu, waffle dia sedap! garing! rangup! coklat+kacang nyer sungguh lazat, rasa lain dari yg lain so special!!!!!!!!!!!!!!.... rugi beli satu... nak masuk balik dah tak boleh... oh waffle zoooooooo... nyum..nyum...

Mairah dah amik lesen kereta???

suspen jekan.... umurpun tak cukup mumaiz lagi nak amik lesen keta...  lesen keta mainan yg di control oleh ayah boleh lah... minggu lepas merayau2 mencari barang di carrefour cheras... belakang jusco cheras... tetiba cik mairah boleh nampak lak keta ni...  layan kan aje kerenah dia dari mengamuk tak dapat naik keta tersebut...

bayaran untuk 5 minit bermain kereta ni ialah RM2

nasib kereta ni boleh dicontrol dari jauh... taklah dia bawak ketempat yg tak tentu hala.
(dalam erti kata tak penat aku nak kejar)

ada muzik lagi..cik mairah siap joget dalam kereta..

 

11 August 2010

bila ayah pergi terawih, kamipun.....

semalam bermulalah sembahyang terawih sebab anak bulan dah keluar menunjukkan hari ni kita berpuasa...  bila ayah pergi menunaikan solat terawih maka kami (ummi and mairah) main posing2 di kawasan yg sepatutnya..








kepada semua kengkawan...abg aniq,eryna,kak fatin and abg farish selamat berpuasa ye walaupun kita tak berpuasa...

10 August 2010

TaK ADa PerASaaN

setiap kali baca suratkhabar mesti ada cerita tentang pembuangan bayi... kenapa? aku naik bosan,geram,marah and sakit hati kat manusia macam binatang ni... kalaulah aku banyak duit aku buat satu tempat perlindungan untuk diaorg... tapi....aku tak mampu nak ada duit sebanyak tu...

sampai bila kes pembunuhan bayi ni akan berakhir dan sampai bila mereka yg macam iblis dan binatang ni nak insaf... korang dahlah buat dosa buat anak luar nikah...lepas tu bunuh and buang pulak macam bangkai binatang... berdosa2lah korang buat... kenapa?

korang tahu tak ramai orang yang kat luar tu yang baik hati dan jujur mahukan anak... korang tak rasa menyesal ke?...

Ya allah... kalaulah aku punyai duit dan keyakinan dalam hati insyaallah akan aku bina tempat perlindungan untuk bayi2 terbuang ni daripada aku mendengar cerita mereka yang tak berdosa ni mati dibuang merata2..

sebak hati ni... aku tak sanggup nak baca... Ya Allah aku tahu kanak2 yang mati ini akan menjadi bidadari di syurgamu tapi hati aku sebak dan tak terdaya melihat mayatnya terbujur kaku.... kau ampunkanlah umat2 mu yang terpesong dari akidah... berilah petunjuk kepada mereka....

09 August 2010

'Pot Luck' Geng Bas Sekolah

Akhirnya berjaya juga kita membuat potluck ye kengkawan setelah berapa kerap kali kita tunda atas sebab2 yang tak dapat nak dielakkan... rasa seronok bila makan ramai2, makan sekali pasti nak lagi... semua memainkan peranan yang penting...thanks for the lunch my friends...nanti ada masa dan rezeki kita buat lagi lepas raya. Makan dengan kenyang sampai nak terkeluar balik pun ada...

lauk pauk yang telah ditaja khas oleh anda semua

Lauk hati ini ditaja khas oleh Dayah and mak nyer...
time kacih makcik bangun pagi masak untuk kami yg tak tahu malu ni hehehehe
time kacih juga pada Dayah yg memerah keringat membantu maknya mengupas bawang.. uhhh sungguh sadis bawang itur..

Cendawan goreng diusahakan oleh Lela Akera...cayalah makcik...sedop nyor cendawan hang tanam ni...

 Ini hasil kajian lauk dari Aku  selama sebulan....keli berlada.. penat tangkap dalam parit ikan keli ni..

 Satay daging ini disponser oleh kak Rojilah...ummmm sedopnyor lah... made in kodah kato nyo.

 Bubur Lambuk ni Nurul buat... sedap..dah boleh kawin makcik ni..

 Telur Sambal ni di hasilkan oleh ibu mengandung (Kak Tie) yang aku dera suruh masak gak...
hahaha sedap telur dia... telur ayam k

 Nasi ni telah dihasilkan oleh EO..penat EO membanting padi sebelum menjadi nasi.. terima kasih EO sudi masak nasik..i lap u...u lap periuk nasik huhuhu

 Ini pulak manisan mulut yang diusahakan oleh Siti Pajilah... terima kasih Eryna sebab sudi kongsi susu untuk membuat manisan mulut ini dengan auntie2 semua ye... kita dah jadi adik beradik susuan... penat ummi perah nak penuhkan satu balang tur... sayang ummi Siti Pajilah.. enak banget kok manisan nya.. heheheheheeeee...jangan marah...


Seperti biasalah aku mesti ada sketsa sampingan... nasiblah gambar sape yg kena snap dia jadi bahan sketsa aku.. sorry ye kengkawan...

Siti Pajilah: Lela...tepilah saya nak tangkap gambar kerusi tur...bukan muka awak..
Dayah: Entah...perasan... aku nak tangkap gambar dinding tu buat bahan bukti kat mana 'potluck' kita ni..
Lela: Alahaaaaaa.... renci tau, baru nak kontrol cun giler... walaupun aku tahu aku memang giler...

Lipas: teruk betul mereka ni... aku yang kecik bawah meja ni tak dipandang langsung... akupun nak glamour gak..renci... asik2 muka diaorg je masuk blog..
Semut: Sabor le lipas... kau tu tak sedor diri ke.. kau kan binatang... tak mandi pulak tu.. busuk bau ketiak kau tu lipas...ketiak kau bau lembu...
Lipas: Memang lah aku binatang... abistu kau siapa?
Semut: Aku ialah....... "power rangers"...hahahaa
Lipas: Giler...macam Lela dia ni..kesian2 muda2 dah giler..

Kak Tie: Cepatlah EO... lepas makan puding siti ni apa kata kita minum kicap pulak... best tak idea saya..
EO: ekau kenapo tie.. aku jap lagi nak pi main poco2... ekau pilah sorang2 minum kicap tu.. tak kosa aku nyah..
Kak Tie: Ha... iyolah2 kita tukar strategik yoo..kito minum jo sirap suam lagi baguih nooo
EO: Ha... taupun ekau.... sirap suam bagus untuk gigi dan tulang..setuju..setuju... tak jadi pi poco2 terlupa kaki eden sakit.. next month je eden pi poco2..

Nurul: Nama saya Nurul..eh bukan2... Nurul Nadia..eh...lupa nama penuh... nama sebetulnya Nurul Nadia binti Mispan.. kita kena pulau oleh kakak2 samseng kampung pening lalat sebab kita makan paling corot... hujan dah berhenti tapi kita masih makan lagi... kalau awak semua nak tahu...kitalah yang masak bubur lambuk tadi...jangan lupa undi kita ye... 

KORANG SEMUA TERIMA KASIH BANYAK2 YE...
MINTA HALAL SEMUA MAKANAN NI YE...
KALAU KORANG TAK HALALKAN...KORANG TUNGGULAH AKU KAT TANDAS NANTI AKU KELUARKAN BALIK HEHEHEHEHEHE

04 August 2010

WaHHHHH

semalam Mr husband menghasilkan kreativitinya dengan membuat bentuk binatang dari belon... aku dan cik mairah teruju... tapi setengah jam baru jadi....oklah tu... cayalah AYAH!
teka ni binatang apa?...akupun tak tahu tapi nampak macam hanjin... je...huhuhu

betapa cik mairah menyintai belon itu

Inilah dia nasik ambeng

sabtu malam ahad lepas kenduri menyambut puasa dan doa selamat kat rumah aku... seperti biasa kitaorang punya adat mesti ada nasi ambang biasanya kitaorag buat dalam 8 atau 12 dulang tapi malam tu cuma 8 dulang je sebab malam tu ramai orang buat kenduri... lagipun seronok masak2 beramai2 membuat juadah nasi ambeng ni.. bagi sesiapa yang tak mengenali rupa nasi ambeng ni... meh ler tengok rupa nyer...


menu2 di dalam satu dulang
biasanya 1 dulang ni 4 orang makan

nasi putih
sayur goreng
sambal goreng jawa
mee goreng
serunding
ayam masak merah
ikan masin
rempeyek kacang tanah

sedap tau makan ramai2... aku paling suka makan dalam dulang dengan adik beradik aku..seronok... tak boleh nak dibayangkan... teringat zaman kecik2 dulu. mmmmmmmmmmmmmmmm.... aku akan pertahankan adat tradisi aku ni.. rugi anak jawa tak menghargai adat tradisi kaum jawa ni..

kAU PerGI JUaaaaaa waaaaa waaaa

gambar di bawah bukan ikan perkasam tau tapi.................. ikan puyu aku mati sewaktu aku sibuk bekemas nak balik kg... hari jumaat 30/7/2010 jam 7.30 mlm.... mati di dalam akuarium.. sedihnyer.... aku terkejut kenapa puyu aku tak berenang2 seperti biasa bila aku amati rupa2 arwah telah meninggal dunia... waa waa sedih... tapi.... Mr husband berjanji mahu membelikan aku ikan puyu baru...

Mr husband cakap ikan ni mati sebab sesak nafas...paru2 dia masuk air..
siap suruh aku goreng supaya puyu tu kekal dalam darah daging aku..ooohhhhhh sakitnya otak dengar kejujuran Mr husband aku tu...

tapikan mata dia tak kelabu lagi... Mr husband cakap dia mati dalam iman...
aku kebumikan dalam plastik dan Mr husband terus buang dalam tong sampah...
tragedi hari jumaat