umairahpun nak gosip jugak

umairahpun nak gosip jugak

salam perkenalan

salam perkenalan

CE KLIK...CE KLIK KAT SINI ADA APA YEK....

22 November 2011

~My Hubby VS Denggi~

dah lama aku tak update blog aku yg bersawang dah macam menternak binatang peliharaan... blog aku yg sungguh comot dan tak berapa sudi aku nak tengok... nyamukpun dah beranak pinak... 
sebut pasal nyamuk terus fikiran aku terjah ke peristiwa en hubby kena denggi... nak snap muka org kena denggi tak sampai hati pulak aku, muka penuh simpati and kurang kasih sayang jer... sian dia...
                                                        ini gambar time dia sihat walafiat..


En hubby start demam 5/11/2011 and aku mula risau sebab en hubby demam kalini lain macam jer jadi aku nekad ajak dia pi chek dekat klinik putrajaya pada 9/11/2011, bila doktor chek..doktorpun cakap 'awak kena denggi' teperanjat mak nyah... en hubby kena denggi. Bintik-bintik merahpun naik satu badan. Keja amik darah and masuk air je kat klinik putrajaya...sian dia... macam2 aku bagi dia minum... air 100 plus berbotol-botol sampai satu tahap tekak dia jadi sakit sebab minum 100 plus tu.. so akupun cari alternatif lain belendakan timun dibuat jus, buat sup ketam... tapi tak nampak sangat perubahan pada darah dia. 
akupun cuba cara lain..blenderkan buah kiwi buat jus and durian blande... alhamdulilah bacaan HCT and Platlet dia dalam masa dua hari sangat cantik bacaan dia..doktorpun terkejut en. hubby boleh sembuh secepat itu.. dia jangkakan maybe dalam 2 minggu bacaan darah en hubby boleh ok... tapi itu semua kuasa allah, alhamdulilah terima kasih Ya Allah.. tapi aku nak ucapkan terima kasih jugak kat member2 yang bagi petua macam2... especially kak tie si ratu google.. and tak lupa jugak pada cik mairah aku seorang tu yang setiap masa remind en hubby supaya minum air... siap tolong susunkan semua jenis minuman sebelah en hubby siap tuangkan dalam cawan, layanan macam hotel 5 bintang.. good my girl..


jadual bacaan HCT and Platlet dia dalam masa 5 hari:-
09/11/2011 bacaan HCT 43 and Platlet 119
10/11/2011 bacaan HCT 46 and Platlet 105
11/11/2011 bacaan HCT 47 and Platlet 109
12/11/2011 bacaan HCT 44 and Platlet 127  masa ni aku dh start bagi dia minum jus kiwi and durian belande pagi and malam
13/11/2011 bacaan HCT 40 and Platlet 152 hari last chek darah dia...alhamdulilah


buah kiwi

durian belande


bila aku baca kat blog orang yang pernah kena denggi lagi hebat, diapun ada cakap banyakkan minum air jus buah2an... maybe buah kiwi and durian belande tu serasi dengan en hubby... kuasa allahkan...dia ciptakan buah2an tu ada penawar untuk penyakit...alhamdulilah..aku rasa sangat happy bila tengok en hubby dah sihat semula... so siapa2 yang tiba2 kena denggi tu banyak2kanlah minum air and jus buah2an k. Pada kawan2ku jaga diri baik2 k... 


Tanda dan gejala

Demam denggi bermula dengan demam mengejut, dengan sakit kepala teruk, sakit di belakang bebola mata, sakit sendi dan otot (myalgias dan arthralgias, sakit pinggang yang teruk menyebabkan ia juga digelar demam tulang-pecah - break-bone fever) dan gatal-gatal. Ciri-ciri keradangan demam denggi adalah bintik-bintik merah terang, dan biasanya muncul di anggota bahagian bawah - pada sesetengah pesakit, ia merebak hampir kepada keseluruhan tubuh. Tanda pada kulit yang klasik ialah seluruh kulit tubuh bertukar kemerahan diselangi dengan tompok-tompok kulit warna yang normal (island of white in a sea of red). Kemungkinannya terdapat gastritis dengan gabungan sakit perut, mual, muntah atau cirit-cirit. Pesakit juga boleh mendapat radang hati, radang otak (lebih pada kanak-kanak) dan juga dalam kes luarbiasa radang otot jantung (cardiomyopathy).
Demam denggi klassik berlarutan selama enam hingga tujuh hari dengan demam kembali memuncak pada akhir demam (dikenali sebagai pola biphasic). Secara klinikal bilangan seldarah pembeku (platelet) akan turun sehingga hilang demam diikuti dengan kehilangan bendalir plasma darah dari salur darah ke dalam tisu perantara atau ruang ke tiga (third space lossdi antara selaput paru-paru, ruang peritoneum dan sebagainya), kerana kapilari darah menjadi rapuh (capillary fragillity). Pada peringkat ini pesakit terdedah kepada renjatan dan risiko perdarahan.
Kes DHF juga menunjukkan demam tinggi, fenomena pendarahan, trombositopenia (thrombocytopenia) dan haemoconcentration. Sebahagian kecil kes membawa kepada sindrom kejutan denggi (dengue shock syndrome) atau DDS yang mempunyai kadar kematian yang tinggi.

[sunting]Diagnosis

Diagnosis denggi kebiasaannya dibuat secara klinikal. Gambaran klasik adalah demam tanpa sumber jangkitan tempatan, bintik-bintik gatal dengan thrombocytopenia dan kemungkinanleukopenia.
Kajian serologi dan PCR (polymerase chain reaction) digunakan bagi mengesahkan diagnosa denggi sekiranya diperlukan secara klinikal.

[sunting]Rawatan

Rawatan utama adalah terapi sokongan. Pesakit digalakkan untuk mengekalkan makan, terutamanya minum air. Sekiranya pesakit tidak mahu / mampu minum, tambahan melalui cecair intravena mungkin diperlukan untuk menghalang kekeringan dan hemoconcentration teruk. Pemindahan darah mungkin diperlukan sekiranya bilangan platelet turun dengan banyaknya.Cara yang lain untuk mencegah penyakit ini juga pesakit perlu bersenam pada waktu pagi atau berjoging dan beriadah.Minum air paling penting dalam hidupan harian kita.Minum air mineral sekurang-kurangnye 8 gelas sehari atau selebih-lebihnya pun hanya maksimum 16 gelas sehari.


24 October 2011

REUNION @ SUNGAI CONGKAK 15/10/2011

kali ni reunion pada 15/10/2011 (Sabtu) dilaksanakan di Sungai Congkak dengan meriah, enjoy, best... insyaallah tahun depan kita buat di tempat yang lagi BESSTTTT.... terima kasih Ya Allah... terima kasih kengkawan semua, siti fazilah, noraimi, dayah, norlela, jojet, hamdi, nizam and adik2 ipar noraimi, emak dayak,  turut serta suamiku and anak-anakku mairah, eryna and aniq






seandainya masa mengizinkan kita bersua lagi...

Suprise Party Umairah

minggu lepas aku balik kampung, tak sangka Abah, Mak, Mak Long and Pak Long buat Suprise Party untuk mairah.. aku pun tanjat tak sangka ada party untuk cik mairah... rasa terharu sangat, aku pulak yang happy macam birthday aku.. apa2pun terima kasih banyak2 untuk abah, mak, mak long and pak long.. buat party untuk anak dara saya... terima kasih juga sebab sayangkan mairah... ummi terharu sangat sob..sob...
nanti kalau mairah dah besar jangan lupa macamana mereka2 yang sayangkan mairah k...semoga rezeki anak ummi dipermudahkan dan diperluaskan..terima kasih Ya Allah...






Semoga kebahagiaan ini kekal ke akhir hayat...amin..

Happy Birthday My Umairah @17/10/2011

Selamat hari jadi untuk anak gadisku Nur Hannah Umairah.. tahun ni masuk 3 tahun anak ummi, semoga menjadi anak yang penyayang, bijak, soleha dan berjaya didunia dan diakhirat.. tahun ni aku and en suami sambut birthday mairah di luar, bawak dia jalan2 supaya dia boleh belajar sesuatu... alhamdulilah semuanyer berjalan dengan lancar... 


Hari Pertama @ Bandar Hilir, Ayer Keroh Melaka 16/10/2011 (Ahad)


berjalan2 @ bandar hilir, ajak mairah tengok bangunan lama-lama... naik beca lagi...mairahlah orang paling teruja sekali.. rancak berbual dengan pakcik yang mengayuh beca tu..soalan2 menguji minda pakcik tu, aku gelak aje dengar dia berbual..


mairah: atok ada kawan?
pakcik beca:ada... ramai kawan atok tu..tu...semua kawan atok (menunjuk ke arah kawan2 seangkatan becanyer)
mairah: kenapa tangan atok?
pakcik beca: sakit...nanti atok cerita.
mairah: kenapa kaki atok goyang2?
pakcik beca: sebab atok kayuh basikal...
mairah: atok...mamai nak air kotak milo boleh...


pulok dah...penat bercakap je mintak air...lantaklah mairah asal mairah happy, ayah and ummi lagi happy...
happy birthday sayangku... love dia banyak muah..muah...


 kami dah sampai



 abang beca..abang beca ditengah jalan.. cari muatan tuk mencari makan... putar2 kaki mengayoh..huhuhu


 take my photo please


 makan cendol.. pakcik ni cakap disinilah cendol paling popular... 
pelbagai jenis cendol boleh oder.. sedap macam rasa cendol  lah..heeee


naik Menara Taming Sari 7 minit je... pusing dua kali pastu turun.. 

lepas dah puas berjalan di bandar hilir Ayer Keroh Melaka, kami terus bergerak ke Alor Gajah untuk Check in di A famosa Resort...we are coming...

Hari Pertama @ A Famosa Cowboy Town 16/10/2011 (Ahad) 

masa ni kami dah sampai pun kat A Famosa Resort..Check in pukul 3.00 pm.. so malam tu kamipun berjalan-jalan @ Cowboy Town ni.... tersangat-sangatlah seronoknyer... enjoy sangat2..Cowboy Town ni hanya dibuka waktu malam sahaja, macam jenis pertunjukan, ada yang main api, pertunjukan gajah menari dan macam2 binatang buat aksi yang comel2...

masa ni tengok 4D cerita ikan 15 minit je.. tapi cik mairah penakut.. menangis keluar panggung wayang ni..

ronda-ronda tengok lampu, gajah and apa2 jerlah

peace..

pertunjukan kat dataran, time ni lah best giler... ada juga sedara ku itu si kambing... en suamiku teruja jumpa gajah.. suka bila gajah raba2 dia..

last sekali, pertunjukan bunga api..meriah sangat..


Hari Kedua @ A Famosa Animal World and Water World  17/10/2011 (Isnin) 


hari kedua @ A famosa kami pergi melihat animal world, macam-macam ada, pertunjukan binatang... yang peliknya macamana mereka2 ni boleh didik binatang2 ni faham apa yang disuruh... kuasa allah... binatangpun ada akal...


masuk ke dalam animal world ni kena naik bas khas yang disediakan..



 menaiki bot untuk ke monkey island..


and last sekali kami bermandi manda di water world, tapi tak dapat nak snap gambar banyak2 sebab sibuk nak mandi, cik mairah begitu teruja sangat... mandi kolam ni... water world ni betul2 bersebelahan dengan animal world..so tak penat nak berjalan jauh2..



Hari Ketiga @ A Famosa  19/10/2011 (Selasa) 

Hari terakhir kami di A Famosa Resort...so kami releks2 je kat hotel sebab dah penat berjalan, seronok percutian kali ni di A Famosa Resort.. tak rugi kalau kita pergi untuk bercuti bersama family, dari segi bilik semua ok... makanan pun best2.. so siapa2 yang belum pergi ke sini silalah berkunjung ke A famosa Resort ni... mesti anak2 kita semua enjoy... 3 hari bercuti tak puas rasanyer... next time simpan cutilah boleh cuti lama2 sikit huhuhuhu


Insyaallah ada umur yang panjang kita bercuti lagi ye sayang2ku.. terima kasih Ya Allah, terima kasih ayah and terima kasih mairah.. alhamdulilah, semua rancangan kita terlaksana Happy Birthday to you Nur Hannah Umairah

13 October 2011

Kita Gelak2 Kejap Nak....

CERITA 1

 Budak punk dan atok


Seorang orang tua sedang duduk di kerusi di sebuah taman bunga sambil menikmati udara petang.. Tiba-tiba seorang anak muda bergaya punk duduk di sebelah si atok tersebut...Rambut anak muda itu dicat kuning dan hijau, sementara rambut-rambut yang berdiri dicat jingga dan ungu. Di sekeliling matanya diwarnakan hitam. Orang tua itu lama menatap si punk tersebut...Merasa terganggu dengan tatapan orang tua itu.. pemuda punk itu bertanya.. "Eh, pakcik.. kenapa tenung saya macam tu..? apakah dulu waktu muda pakcik tidak pernah buat kerja yang gila-gila?"Setelah menarik nafas panjang... orang tua itu menjawab.. "Tentu saja pernah. Dulu aku pernah mabuk teruk..dan ketika mabuk itulah aku merogol seekor landak. jadi sekarang ini aku keliru... jangan-jangan kamu adalah anakku."


CERITA 2

Seorang anak bertanya pada ibunya ketika melihat sebuah poster seorang lelaki bercium dgn seorang perempuan.


                Anak: Mama, gambar tu gambar apa?
                Ibu:oohh, itu gambar orang yg sedang menolong kawannya yg sesak nafas
Anak:ooh, kalau mcm tu kasihannya ngan bibik
Ibu:kenapa dgn bibik nak?
Anak:Bibik pun selalu sesak nafas tapi nasib Papa baik dan selalumenolong Bibik
Ibu:"¿¿??????!



CERITA 3

Di pagi hari yang nyaman,dua orang sudah lanjut usianya duduk berehat-rehat. Pak Abu dan Pak Majid namanya. Yang Pak Abu membaca surat khabar manakala Pak Majid hanya duduk termenung jauh sambil hisap rokok daun.


                Pak Abu: Majid, engkau tengoklah berita hari ini. Ada orang sanggup jual anaknya.
Pak Majid: Hmmmmm. Jawab Pak Majib macam acuh tak acuh je.
Pak Abu: Kot pun terdesak nak duit janganlah jual anak. Banyak lagi cara nak dapat duit. Kerja kat pam minyak ke, jual kacang putih ke, jual surat khabar ke. Betul tak Majid…?
Pak Majid:Hmmmmmmm… Sambil mengembus asap rokok daunnya keluar melalui hidungnya…
Pak Abu: Kau ni kenapa Majid? Takkan berita ini kau tak ambil peduli ke? Ini melibatkan kemanusiaan tahu. Binatang pun tahu nak jaga anaknya.
Pak Majid: Hmmmm….Nilah aku nak bagitau engkau. Kalaulah aku masa muda-muda dulu..Aku jual je anak-anakku tu..
Pak Abu: Hah??? Engkau biar betul Majid!
Pak Majid: Hoii.. Engkau sedar tak sekarang ni berada di mana? Sedarlah Abu….Kita sekarang di RUMAH ORANG TUA. Kalaulah aku tahu perangai anak-anak aku tu macam nilah, dah lama dah aku jual budak-budak tu!
Pak Abu: HEHEHEHEHE…



CERITA 4

Ada dua orang gila yang sedang berbual di rumah sakit jiwa Tampoi.


                Orang gila 1 : ( sambil naik atas meja ) "Kamu tahu tak?"
Orang gila 2 : "Tahu apa?"
Orang gila 1 : "Aku ni matahari ( sambil mengangkat tangannya tinggi-tinggi ) lihat lah terang dunia ini disebabkan aku!"
Orang gila 2 : ( dalam hati ) "Jangan-jangan dia ini bertambah gila, aku mesti lapor pada doktor biar dia diperiksa... "Sambil berlari orang gila 2 tadi pergi ke bilik doktor dan menceritakan apa yang berlaku:
Orang gila 2 : "Doktor, kawan saya itu mungkin bertambah gilanya."
Doktor : "Kenapa?"
Orang gila 2 : "Benar doktor, dia naik ke atas meja sambil mengangkat tangannya dia cakap dia adalah matahari, dunia ini terang dia yang buat."
Doktor : "Kalau begitu suruhlah kawan kamu tu turun."
Orang gila 2 : "Jangan doktor, nanti kalau dia turun gelap dunia ini nanti..."
Doktor : "???"


CERITA 5


                Cucu : Nenek!! nenek..!! Datuk meninggal !!
                Nenek :Bila cu ?? 
               Cucu :Baru je, jatuh dari p0k0k sukun, cepat nekkerumah, keluarga sudah bkumpul semua, mari cepat nek !!
               Nenek : Kejap cu, nenek pinjam HP kamu dulu cu ..
               Cucu : Nak tpon siapa nek ??
               Nenek : Bukan! nenek nk buka facebook dulu..nenek nk ubah status dari BERKAHWIN menjadi JANDA...


               CERITA 6


             Girl: Awak merokok?
              Boy: Tak...              
              Girl: Minum?             
              Boy: Tak...              
              Girl: Ada kereta?             
              Boy: Cuma ada BMW,WOLKSWAGEN,SUBARU,HONDA DENGAN FERRARI...

              Girl: [Wah anak orang kaya rupanya] Rumah kat ne?
              Boy: Bukit Antarabangsa...              
              Girl: Wah mesti mahal...              
              Boy: Tak la...cuma RM 950.000 je...              
             Girl: Dah pernah pegi haji?              
             Boy: Umrah baru 3 kali...haji 2 kali..              
             Girl: Wah...[Calon suami mithali]...kerja apa?              
             Boy: Pengarah syarikat..             
             Girl: [Confirm jadi boyfriend aku] HOBI?              
             Boy: Tipu orang... :P


Untuk Suamiku...Untuk Bapakku... Untuk Abang2ku

~::♥::~~::♥::~Bila Lelaki Kehilangan Tulang rusuknya!~::♥::~~::♥::~

WANITA: Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?

LELAKI: Kamu!!!

WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?

LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) Kamu, tulang rusukku.

❤●•٠·˙Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya...

❤●•٠·˙Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.

❤●•٠·˙Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya lagi!!!".

❤●•٠·˙LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!"

❤●•٠·˙Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.

❤●•٠·˙LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah. "Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing".

❤●•٠·˙Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.

❤●•٠·˙LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

❤●•٠·˙Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit dihatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.

❤●•٠·˙Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?

WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?

LELAKI: Belum.

WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

❤●•٠·˙WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal.."

❤●•٠·˙Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

❤●•٠·˙Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang dikemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat...

❤●•٠·˙Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

❤●•٠·˙Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima??

Untuk Renungkan Aku dan Para Sahabat Yang Dah Berkahwin...

ADAD BERHADAPAN DENGAN SUAMI

Kehadiran suami di rumah merupakan satu rahmat kepada setiap isteri. Hanya isteri-isteri yang menderhakai suami sahaja menganggap keulangannya suatu yang dibenci kerana dibebani dengan berbagai kerja dan tanggungjawab. Amat malang sekali jika ramai lagi isteri-isteri yang masih bersikap sedemikian. Hilanglah matlamat perkahwinan di mana isteri sebagai penenang dan penyeri rumahtangga.

Di bawah ini dinyatakan cara-cara berhadapan dengan suami.

1. Semasa suami bercakap hendaklah isteri diam mendengarnya dan jangan suka menyampuk atau memotong cakapnya.

2. Bila suami marah hendaklah isteri mendiamkan diri, jangan suka Sikap suka menjawab, bertekak dan menegakkan kebenaran sendiri akan menambahkan lagi kemarahan suami. Jangan terkejut jika suami angkat kaki meninggalkan rumah berhari-hari atau tidak mahu bertegur sapa dengan anda sebagai denda di atas kedegilan anda sebagai isteri. Sebaliknya, kalau suami kembali ke rumah jangan disambung atau diulang-ulangi cerita lama. Sambutlah suami dengan senyuman kasih sayang dan bersegeralah meminta maaf. Jangan kita tunggu suami meminta maaf dengan isteri, jatuhlah martabat keegoannya selaku seorang lelaki.

3. Kadang-kadang si suami sengaja suka mengusik isterinya. Bila dia menyakiti hati isteri hendaklah banyak bersabar,jangan cepat merajuk. Merajuk adalah sifat orang yang tidak matang dan seperti perangai keanak-anakan. Cuba kita perhatikan perangai kanak-kanak, mereka akan cepat menjerit bila ada sesuatu yang tidak kena tambahan pula kalau yang menegurnya itu ibunya sendiri. Sengaja dihentak-hentakkan kaki meraung sekuat hati meminta simpati dari ibunya.

4. Bila kuku, misai dan janggutnya panjang hendaklah segera dipotongkan (jika panjang janggutnya lebih dari segenggam).Pilihlah hari-hari yang terbaik iaitu hari isnin, Khamis dan Jumaat.

5. Jika dia berhajat sesuatu hendaklah isteri cepat bertindak. Bangun segera bila disuruh. Jangan melengah-lengahkan kemahuannya supaya tidak mencetuskan kemarahan atau rasa tersinggung dihatinya. Jangan isteri buat acuh tak acuh, hatinya akan kecewa dan menandakan isteri sudah tidak taat padanya.

6. Hendaklah memasak mengikut kesukaan suami bukannya ikut selera isteri. Kalau suami suka makan gulai kari atau masak lemak cili api, janganlah kita masak lauk asam pedas atau ikan goreng. Suami akan gembira bila seleranya ditepati. Janganlah pula ikan yang menjadi mangsa, diketuk lengkang-lengkung hingga hancur kerana meradangkan sikap suami yang mahu lauk tersebut dimasak mengikut seleranya sedangkan isteri tidak menggemarinya.

7. Apabila pakaian suami koyak atau tercabut butangnya hendaklah segera dijahit. Jahitlah dengan secantik yang boleh supaya pakaian itu kelihatan cantik. Jangan dibuat sambil lewa kerana jahitan tersebut akan melambangkan peribadi isteri samada ikhlas atau terpaksa. Semua suami akan berasa bangga jika pakaiannya dijahit sendiri oleh jari-jemari halus isterinya, sekurang-kurangnya dapat menampung ekonomi rumahtangga.

8. Sentiasa sediakan barang-barang keperluan di dalam poket baju dan seluar suami iaitu sikat, celak, cermin kecil, minyak wangi dan kayu sugi. Tidak menjadi kesalahan seandainya si suami menolak segala persediaan tersebut tetapi sekurang-kurangnya sediakanlah minyak wangi dan kayu sugi.

9. Bila bertembung kehendak suami dan anak-anak,dahulukanlah kehendak suami, begitu juga dengan kehendak ibu ayah. Sekiranya suami ingin dilayan hendaklah ditaati meskipun isteri berada di dalam keadaan letih. Melayani suami merupakan satu pahala besar keatas setiap isteri kecualilah jika suami kita meredhainya.

10. Apabila menggunakan harta suami ataupun duit yang hendak kita hadiahkan kepada ibu bapa maka mintalah izin darinya terlebih dahulu. Jangan beri dahulu kemudian baharu diberitahu kepadanya. Siapa tahu mungkin wang itu amat diperlukan sedangkan isteri sewenang-wenangnya telah menghadiahkan kepada orang lain, suami dapat pahala sedangkan isteri tidak dapat apa-apa. Sebenarnya meminta izin itu ialah sebelum melakukan sesuatu tindakan bukannya setelah perkara itu berlaku diberitahu. Ini silap sebenarnya tapi kes-kes seperti inilah yang sering berlaku di kalangan para isteri.

11. Sentiasa berada di dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada di rumah. Isteri hendaklah berada di dalam keadaan berwangi-wangian supaya hatinya senang untuk bersenda gurau dengan isterinya. Ketahuilah bahawa bersenda gurau antara suami isteri juga merupakan salah satu ibadah yang diredhai oleh Allah swt.

12. Air minum suami hendaklah sentiasa disiapkan jangan sampai dia minta biarpun sekadar air masak sejuk. Sebaik-baiknya sediakanlah minuman panas seperti kopi, teh atau susu. Air panas elok disimpan di dalam termos supaya memudah dan menjimatkan masa kita. Kalau boleh sediakan kuih-kuih ringan seperti karipap, cucur, bubur,apam ataupun biskut kering. Hal ini juga dapat mengelak anak-anak dari membeli makanan ringan di kedai yang tidak mengandungi zat di samping tidak terjamin kebersihannya.

Dan pesanan terakhir, isteri hendaklah sentiasa menghormati dan memuliakan keluarga suami. Bersikap ramah-tamahlah dengan keluarganya dan bersabarlah di atas segala tindakan mereka jika ada yang bertentangan dengan syariat. Di sinilah peranan isteri untuk berdakwah kepada mereka tetapi biarlah berhikmah dan kena caranya agar setiap tindak-tanduk kita dikasihi dan dihargai oleh mereka seterusnya menjadi menantu atau ipar yang dicontohi akhlak, peribadi dan ibadahnya...

12 October 2011

5 perkara yang perlu anda tahu :P

‎5 LARANGAN DALAM TIDUR :

1. JANGAN TIDUR MEMAKAI JAM TANGAN
Jam boleh menghasilkan radioaktif, walaupun hanya sedikit, tapi kalau terlalu lama memakainya boleh mendatangkan bahaya.

2. JANGAN TIDUR MEMAKAI COLI (buat perempuan)
Para pengkaji di Amerika mengatakan bahawa memakai coli lebih 12 jam, boleh mengakibatkan kanser payudara.

3. JANGAN TIDUR MEMBAWA HANDPHONE
Gelombang Medan magnet yang dihasilkan oleh alat elektronik ini, boleh merosakkan sistem syaraf kita

4. JANGAN TIDUR KETIKA MASIH MEMAKAI MAKE-UP
Hal ini dapat menimbulkan masalah pada kulit, kerana kulit tidak dapat bernafas

5. JANGAN TIDUR DENGAN ISTERI ORANG (buat lelaki)
Ini kerana anda mungkin akan tidur selamanya , kehkeh..



heheeeee.... mana yang baik kita jadikan ikutan mana yang jahat kita jadikan sempadan israil k... huhu...

11 October 2011

Pesanan Buat Suami


1. Selalu menghargai usaha dan penat lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali - kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan atau cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami & lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal.

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah atau menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dgn isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbang rasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dgn ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati.. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau isteri rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

7 'C' Untuk Kita Renungkan Bersama-sama

7C Sebab Suami Benci Isteri: C1. CABAR
Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar. Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata "Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI... nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata...


C2. CABUL
Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan. Juga perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu)seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua...


C3. CELUPAR
Wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar. Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.


C4. COMOT
Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yg selekeh, kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi kat rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel2 aje... Ada isteri kata - mekap untuk suami, tapi kat rumah tak praktik pun.


C5. CEMBURU
Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan. Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan... sikit2 dok telefon suami kat tempat kerja. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2...


C6. CEREWET
Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya. Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya. Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat. Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri nak tempat yang class2 aje. Restoran nak ada air-cond aje.


C7. CINCAI
Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai. Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak... anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi....


7C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya. Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai... ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 8C tu. Renungkanlah..... 

08 October 2011

Menangis Lagi

Aku terluka Ku sangka tak mungkin terjadi sekali lagi 
Dulu kau kata Tak mungkin aku kan kecewa Hatiku akan kau jaga  
Pernah ku sangka Inilah cinta yang terindah dalam sejarah 
Apakan daya aku yang menanti pelangi Mengharap engkau yang pasti  
Dan aku menangis lagi Kecewa untuk sekian kalinya 
Dan kisah cinta luar biasa 
Habis sorang untuk semua 
Kejam dirimu Kejam dirimu 
Aku kecewa pedih Tak mungkin dapat kau faham sakitnya
Kata-katamu lah punca segala 
Cinta kita kau persenda 
Pergi kau pergi Tinggalkan aku menangis lagi  
Apakan daya Aku si bodoh yang percaya kata-katamu 
Puas didepan mata Mungkin engkau lah pendusta Bagimu hatiku tiada makna  
Aku menangis lagi Kecewa untuk sekian kalinya 
Dan kisah cinta luar biasa Habis sorang untuk semua 
Apalagi perlu ku rasa Aku terlupa  
Aku kecewa abadinya Tak mungkin dapat kau faham sakitnya 
Kata-katamu lah punca segala
Cinta kita kau persendakan 
Pergi kau pergi Tinggalkan aku Biar aku sendiri 
Luka aku terus meratapi Luka-luka kecewa 
Dan aku tahu ku tahu (Hatinya) Dalam hatiku takkan bisa merubah segala-gala  
Aku menangis Aku kecewa lagi untuk sekian kalinya 
Dan cinta ini luar biasa Habis sorang untuk semua 
Apalagi perlu ku rasa  Aku terluka, aku kecewa Tak mungkin kau kan faham sakitnya
Kerna kau lah punca segala Cinta suci kau persia Apalagi tinggalkan aku 
Biar aku menangis lagi  


aku memang nak menangis sungguh2... kecewa, dukacita...  rasa dah berat hati ni.... rasa dah rabak biji mata aku menangis...kata sahabat baik aku.. aku kena kuat semangat, berdoa semoga allah sinari kebahagiaan dan beri petunjuk pada aku